Toledo, Spain |โทเลโด เมืองมัวร์ สเปน

(⬇︎ภาษาไทย⬇︎Toledo, Spain – After Madrid, we began our Iberian Peninsula expedition in Toledo – the former capital of Spain – about 90 kilometres south. It was a stopover on our way to Salamanca, and we first took sight of their gorgeous and naturally fortified ancient city that was listed as a World Heritage by UNESCO in 1986.

จากมาดริด เราล่องใต้ไปประมาณ 90 กิโลเมตร และแวะชมเมืองโทเลโด ซึ่งเป็นทางผ่านเพื่อจะไปเมือง Salamanca โทเลโดเป็นอดีตเมืองหลวงของสเปนที่มีประวัติศาสตร์ยาวนานหลายพันปี จากภาพด้านบนจะเห็นว่าเมืองนี้มีแม่น้ำทากัสล้อมรอบตามธรรมชาติ ด้านในเต็มไปด้วยสถานที่สำคัญทางประวัติศาสตร์มากมาย โดยโทเลโดถูกประกาศให้เป็นเมืองมรดกโลกโดยยูเนสโก เมื่อปี 1986Toledo is labyrinthine, hence you need a good map to get your bearings. This city is a mixed bag of cultures – Jewish, Muslim and Christian, hence an exotic looks, patterns, styles in their homes, church, and cathedral. I found everything I saw so alluring because of that. This city has thousands of years of histories of religious interchanges. It was not until the 1500s that Toledo has become mainly a Roman Catholic city with its 13th century Cathedral a masterpiece of medieval architecture and arts.

เมืองโทเลโดเล็กๆ ก็จริง แต่มีลักษณะผังเมืองเป็นเขาวงกต สามารถหลงทางได้ง่ายๆ แนะนำว่าหากไม่ได้ไปด้วยกันกับไกด์​ ควรอย่างยิ่งที่จะต้องดูแผนที่ให้ดี และสังเกตเส้นทางเดินของตนเองให้ดีสักหน่อยนึง โทเลโดเป็นอีกเมืองที่แสดงออกถึงความผสมผสานของวัฒนธรรมที่แตกต่างกัน และเป็นเอกลักษณ์ของทั้งสามประเทศที่เรากำลังจะไป หนึ่งคือส่วนตะวันตกและภาคใต้ของสเปน สองคือโปรตุเกส และสามคือตอนเหนือของโมร็อกโก ที่เป็นเพราะว่าอยู่ใกล้กัน วัฒนธรรมแขกมัวร์จากโมร็อกโกก็ข้ามมา และชาวยิวที่เป็นชนชาติเก่าแก่ในยุโรปก็มี และแน่นอนว่าในเมื่อเป็นยุโรป ศาสนาที่มีความสำคัญมากมายก็คือโรมันคาทอลิค คาบสมุทรไอบีเรียจึงมีครบทั้งสาม ทำให้เป็นส่วนยุโรปที่มีทั้งความสวยงามและเรื่องราวน่าสนใจมาก

Although it is modeled after the Bourges Cathedral in France, the Cathedral of Toledo (above) contains some Moorish (Mudéjar) characteristics. It mosque-like round dome stands the same line as its Gothic-style Christian spires. Intricate stucco, bronze castings and marbles are its main materials.

เราเดินเที่ยวโทเลโดไม่นานมาก เพราะเป็นเพียงเมืองทางผ่านในทริปนี้ แต่ก็พอได้ฟังเรื่องราวของเมืองนี้และเดินเที่ยวชมวิหารหลักของเค้า ได้ความว่า ก่อนโทเลโดจะมาเป็นเมืองเก่าสวยงามอย่างที่เห็นได้นี้ มีการรบพุ่งกันมาก่อนหน้าเป็นพันปีระหว่างสามศาสนาที่ได้กล่าวไปแล้ว สลับกับแพ้ชนะมาเรื่อย เมืองนี้ขึ้นชื่อเรื่องเหล็ก ดาบที่ทำจากโทเลโดถูกใช้เป็นอาวุธของดีมาตั้งแต่สมัยโรมันเลยทีเดียว ตอนนี้ที่เมืองนี้ก็ยังมีร้านขายดาบและเครื่องเหล็กอยู่มากมาย เป็นหนึ่งในของฝากสำคัญของที่นี่

ส่วนวิหารที่เห็นสวยๆ ด้านบน ก็เป็นหนึ่งในสถาปัตยกรรมที่เราจะเห็นมากต่อไปในเส้นทางการเที่ยวของเราครั้งนี้ วิหารโทเลโดสร้างขึ้นในศตวรรษที่ 13 และใช้แบบของวิหาร Bourges ในฝรั่งเศส แต่สร้างไปสร้างมาก กลับมีโดมหัวหอมอันเป็นเอกลักษณ์ของมัสยิดแขกอยู่ด้วย ซึ่งว่าไปก็เหมาะมากสำหรับโทเลโดเพราะอย่างที่บอก นี่เป็นหนึ่งในเมืองสเปนที่มีความเป็นแขกมัวร์อยู่มาก

We were in Spain in March or early Spring and had a chance to witness several of their elaborate yet grim religious processions during the Holy Week. If you are familiar with the jolly, bunny-and-egg kind of Easter, you will find the event here in Spain totally different. On the other end of the spectrum. The processions were slow and long and looked like everyone was suffering. The colours were dark, mostly black. And the music was of sorrow, perhaps reflecting their religious sacrifice.

As you might already know, Toledo is also famous for their steel with swords from Toledo were used as an elite weapon since the Roman era. Now, there are still a good number of shops selling Toledo swords, big and small, traditional and otherwise, everywhere. Chances are that if you are there with a tour guide like we did, one of the stops there would be at a cutlery shop for shopping.

เราไปเที่ยวสเปนตอนเดือนมีนาคมพอดี ซึ่งเป็นช่วงที่เค้ามีเทศกาลอีสเตอร์ สำหรับท่านที่เคยรู้สึกว่าอีสเตอร์เป็นวันแสนสนุก มีกระต่ายน้อย มีไข่วาดและตกแต่งด้วยสีสันสดใส หากมาเจออีสเตอร์ที่สเปนอาจเกิดความสับสน เพราะเทศกาลเดียวกัน แต่อารมณ์แตกต่างกันคนละขั้ว ที่นี่เค้ามีการทำพิธียาวนานเป็นสัปดาห์ ส่วนพิธีกรรมนั้นก็หาได้มีความรื่นเริงอะไรไม่ เป็นเรื่องอุทิศตนเพื่อศาสนาล้วนๆ เพลงออกจะเศร้าสร้อย มู๊ดแอนด์โทนดูมืดขรึม ออกแนวจริงจังและเชื่องช้า เพราะสเปนเป็นหนึ่งในประเทศที่เคร่งศาสนาโรมันคาทอลิค ซึ่งในบางจังหวะ (หากได้เคยดูหนังเรื่อง The Da Vinci Code) ก็จะหมายถึงการทรมาณตัวเองเพื่อแสดงออกถึงการเคร่งครัดในศาสนาก็ได้

เราสองคนใช้เวลาที่โทเลโดไม่มากนัก เพราะจุดมุ่งหมายคือเมือง Salamanca ที่ต้องนั่งรถไปต่ออีกซักพัก แต่นี่คือหน้าตาเมืองนี้ สวยงามดีอยู่ และเป็นการเริ่มต้นการเที่ยวย่านคาบสมุทรไอบีเรียนี้ของเราที่ดีมากมายค่ะ

Reading more into Toledo’s long story will take you back thousands of years. This is a city suiting any history nerds. Even today, the unique mixtures of everything here still reflect in Toledo’s sights that range from Synagogue of El Transito in the Jewish Quarter to Santa María la Blancha – the oldest synagogue building in Europe now owned by the Catholic Church, the aforementioned Gothic Cathedral and the 13th century Palacio de Galiana – a Moorish style on the borders of the Targus River that bends around this ancient city. Just to set the tones for the whole trip that we will soon take in the future.


more on spain, portugal, morocco
A GUIDE TO MADRID | เที่ยวมาดริด
Mercado de San Miguel | ตลาดซานมิเกล 

? © OHHAPPYBEAR. all rights reserved. ?


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *